2009. okt. 25.

Monarchista előadás Kiskunfélegyházán!


"NEKÜNK KIRÁLYSÁG KELL!"
Pánczél Hegedűs János előadása a királyságról, mint jelenkori alternatíváról Kiskunfélegyházán.
Hely; Kiskun Múzeum, Dr. Holló Lajos utca 9., Kiskunfélegyháza, 18:00.

Az előadás védnöke; Kapus Krisztián (Fidesz-KDNP), a megyei önkormányzat képviselője. Az előadást anyaportálunk, a Regnum! partnere, a Kiskunság online is támogatja.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Először is: nagyon tetszik a blog,egy-két írást kifejezetten élvezetes olvasni!
Még ha van néhány kérdés,ami felmerült bennem...úgyhogy fel is vetném azokat.(Az előadásra ui.valószínűleg nem tudok elmenni)

Olvastam a Regnum FAQ-t (készültem :-)).De a kérdés azért ott van: mi garantálná hosszú távon a monarchia életképességét,azt,hogy jobb lenne a nemzetnek tőle?
Ahogy Nemeskürty írta,a kőszívű ember fiai jól menedzselték a dolgokat,unokái viszont meglehetősen szűklátókörűnek bizonyultak (közös vezénylési nyelv elutasítása,német mint MÁSODIK nyelv tanulásának elutasítása a reálokban,nemzetiségi kérdés megoldásának elodázása - még ha a memorandum ügy és a többi valóban sok szempontból fefújt volt stb.).Ami ennél is nagyobb baj volt,hogy propaganda és diplomáciai téren is vereséget szenvedtek...(nem mintha a mai Köztársaság e téren jobban teljesítene,sőt) Vagyis,miután az intézményeket mi töltjük meg tartalommal...

Ezzel összefüggésben: az első világháború előtt gyakorlatilag a résztvevő országok összes uralkodója rokona volt a másikénak - mégsem segített már akkor sem semmit a dinasztikus kapcsolat.Habsburg Ottót én is nagyra tartom,de valószínűleg uralkodóként sem tudna többet elérni kapcsolataival...Értem én persze, hogy nem pusztán pragmatikus szempontok vannak jelen itt,hanem erkölcsi és jogfolytonossági,tradíció alapúak is,de az előbbire sem árt azért gondolni.

Harmadik: mi a vélemény errefelé II.Simeon (volt) bolgár cár politikai karrierjéről?

Gyuri (lusta vagyok accountot készíteni egyelőre)

Névtelen írta...

Kedves Gyuri, ismerős a stílusod. Ha az vagy, akire gondolok, akkor érdemes lenne összefutnunk. Adásztevelről származol?
Ha nem, elnézést az alkalmatlankodásért.

TB

Nobilis írta...

Kedves Gyuri,
II.Simeon bolgár királlyal (aki ugye a Szász-Coburg-Gotha dinasztiából,illetve anyai ágon a Savoyai-házból származik) kapcsolatban talán csak azt vetném fel,hogy nem kardoskodott eléggé a monarchia visszaállítása mellett, viszont legalább politikusként sokat tett a hazájáért.

Én mindig pozitív példának Leka Zogu albán trónörököst hozom fel. Kitűnő neveltetésben részesült,rendkívül művelt ember,habár egy-két folt esett rajta...1993-ban Albán Királyság feliratú útlevéllel akart bejutni Albániába,de kitoloncolták.97-ben visszatért,népszavazást kezdeményezett,melyet támogatott a köztársasági elnök és a parlamenti pártok is (!!!!),majd egy elég vitatott 33% körüli eredmény született. 2002-ben a nemzetgyűlés hazahívta,majd pár évvel később visszakapták a királyi kastélyt és élnek szép boldogságban,de biztos vagyok benne,hogy tettre készen ;)

Tulajdonképpen Magyarország kivételével mindenhova visszaköltözhetett az uralkodócsalád és kaptak is vissza kastélyokat. (Románia,Szerbia,Bulgária,Albánia)

Nobilis írta...

http://nobilitas.blog.hu/2009/10/28/ujratemetik_albaniaban_i_zogu_kiralyt

Nobilis írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

Kedves TB!Budai gyerek voltam és vagyok...így,ha Budapesten lesz előadás,arra el fogok látogatni.

Kedves Nobilis,köszönöm,elolvastam a blogbejegyzést,érdekes volt,Leka Zogu történetét nem ismertem.
Ha jól tudom egyébként,az albánok a mai napig szimpátiával viseltetnek Ausztria és Magyarország irányában,éppen az államiságuk visszaszerzésében játszott szerepünk miatt.

Eddig arról sem olvastam még,hogy pl.Romániába visszaköltözött az uralkodócsalád - új információ volt,köszönöm...egy ottani és itteni restauráció járhatna pozitív diplomáciai következményekkel,ha a múltat nézzük (a Regnumon is megírtátok,és ismert tény,hogy I.Károly román király Monarchiához - szövetségeséhez - lojális magatartása odázta el a román belépést az I.világháborúba).Talán az 1950-1960-as évek magyar autonómiája után újra lehetne magyar autonómia Erdélyben.

Ami szerintem megérne hosszabb tárgyalást,vagy bejegyzést,az Nagy-Britannia szerepe a Monarchia feldarabolásában.Természetesen a francia hatalmi és a naiv-idealista wilsoni elképzelések vezettek el hozzá,de furcsa,hogy a brit külpolitika,amely 100 évig a kontinentális erőegyensúly fenntartásának elvén alapult,nem lépett közbe határozottabban.
Tkp.ennek a következénye az elmúlt 90 év,és az,hogy pl.Boszniában ma újra polgárháborús lehetőségekről cikkeznek...
Gyuri