2009. szept. 23.

A újpogányság ellen, a kereszténység mellett

Három napja már, hogy megjelent az a körlevél a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciától, amelynek évekkel ezelőtt kellett volna megjelennie. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevélben hívta fel most a híveket, és minden érintett figyelmét a katolikus hit megőrzésére az újpogányság egyre terjedő szellemével szemben. A testület levele, amelyet szeptember 20-án minden katolikus templomban felolvastak, egy kicsit elkésett, de még nem végleg.

Az újpogányság tapasztalható mai jelei ("táltosvallás", pilisi szívcsakrások, Arvisúra, neopaganista szinkretitzmus) elsősorban a szélsőjobboldalon figyelhetőek meg szembeötlően, de azt hiszem, hogy ezek csak az extrém esetek, amelyek mindenkinek azonnal szembeötlőek. E mellett nekem is simán van Arvisúrát böngésző jobbközepes ismerősöm, sőt liberális is, aki e mellett keresztelte a gyermekét. Mert a legnagyobb gond a társadalmi és alanyi katyvasz a fejekben. A vallástalanság léte önmagában szüli meg, hogy valaki valamilyen valláspótlékhoz menekül, ha szellemire vágyik. Isten teremtményeiként pedig mindannyian vágyunk előbb vagy utóbb a szellemire, a lélek táplálékára is.

Az újpogányság adott persze mindenhol a világban, Magyarországon pedig ennek a specifikuma az "ősmagyar szinkretizmus", de nagyon helyesen e mellett a körlevél beszél az elivilágiasodásról, a hedonizmusról, az élvhajhászásról, okkultizmusról és a bálványimádásról (!), szélsőséges és értékmentes liberalizmusról, a relativizmus diktatúrájáról (!+!) is. Merthogy ezek ugyanolyan pogány, értsd a kereszténységtől mentes dolgok. Senki ne dőljön hátra mert nem imád bakkecskefejet rovásírással az agancsán, de mondjuk szépen mélyen mindennap Mammon fenekében tölti az óráit. A körlevél nekik is szól, konkrét szavakkal, maximális aktualitással, zsigeri szinten érintenek is mindenkit, ha észreveszi, ha nem.

Az Egyház számára a hit védelme alapvető funkció, mégis manapság kevesebbet gyakorolja. A határozott hangú vélemény kiváltó oka csak sejtjük, hogy az, hogy manapság ezzel a divattal tömegeket is lehet vonzani, nemcsak az, hogy rosszul megírt könyveket jól el lehet adni. A neopaganizmusban az a legrosszabb, hogy nem realizálható belőle semmi sem, mert nem élő hagyományt, nem élő vallást adhat csak, maximum egy posztmodern kulturális jelenséget, ami elringathat, de nem építhet. Ez pedig Mária Királyságban (Regnum Marianum) nem lehet megoldás. Lehetnek pozitív hatásai (a nemzeti hagyomány ápolása, amelyet egyébként a körlevél sem firtat), de alapvetően, mint "hit" nem működik, hacsaknem rosszul, destruktívan működik.

E mellett azonban a legnagyobb érdemének azt érzem, hogy a körlevél nem megbélyegző, hanem megértő és az okokat tisztán látó véleményt fogalmaz meg. A körlevél - megengedem magamnak ezt - visszafogadó gesztussal bír, benne van a krisztusi "térjetek meg!" határozott szelídsége, sőt ez az uralkodó benne. Határozott, mint Szent István (jó is, hogy rá hivatkozik), aki folyókban keresztelte a népét, de aki nem tért meg, azt levágták. Ugyanakkor szelíd is, mint Szent Ferenc, aki a keresztes háborúban is szóval akarta megtéríteni a szultánt (meglehet a kard ellen sem volt kifogása). Nagyon fontos, hogy nem tesz különbséget a magyar társadalomban; a megtévedés, az megtévedés, az eretnekség az eretnekség, amelyben - észrevétlen, vagy tudatosan - de mindenki beleeshet.

Utat mutat és egyetemes. Az össznemzetre tekint. Nagyon katolikus. Reményt ad és eligazít a jó irányba.

Számomra azonban a magyar politikai-, és közéletben való hiányosságot is megmutatja; nincsen keresztény politika ugyanis jelenleg itthon. Egyházra, hitre mutogatnak, kitűzik a gomblyukba, de nem érvényesül a tanítás. Olyan van, hogy keresztények politizálnak, de olyan kevésbé, hogy a keresztény normák betartásáért küzdjenek a társadalomban (tisztelet a kivételnek). A vallás nem magánügy, nem állhat meg a templom falain belül, főleg most, amikor a templomok kiüresednek. A liberális álláspont az ateizmus és az értékek relativizálásának az előszobája. Reszakralizáció, a hitélet megújítása, keresztény politika - egyházi iránymutatással. Ilyesmik adhatnának egy kis reményt, még több motivációt nekünk.

41 megjegyzés:

Névtelen írta...

Persze. A körlevél igaz, de:
1. Már korábban kellett volna, ma már az újpogányok többezren vannak!
2. Népegyházi módszerekkel, hatalmi szóval ma már nem sokra megyünk, legföljebb még többen elfordulnak az Egyháztól.(Lehet, hogy ez kell...)
3. Misszionálni kellene, közéjük menni. A körlevélnek SEMMILYEN hatása nem lesz a társadalomra...

Norbert írta...

A körlevél természetesen helyes tartalmú, csak a hitelességét nem kis mértékben gyengíti, hogy vanank olyan főpapjaink, akik a hagyományos katolikus liturgia elgáncsolásán munkálkodnak(egri érsek legutóbb).
Bár e téren is elképzelhető némi pozitív fordulat, a váci püspök mindenképpen helyes irányba fordult az elmúlt hónapokban.(Talán a segédpüspök közrehatására is?)
A hagyományos rítus nélkül nem képzelhető el valódi reszakralizáció.

NJoco írta...

Elnézést, hogy ítélek, de meg kell jegyeznem, hogy ezen a blogon is tűnt már fel az újpogányságot pozitívan, de legalábbis nem negatívan említő bejegyzés.

Solymosi Bertold írta...

Szerintem a körlevélnek nagyon erős politikai üzenete is van, aminek kiváltó oka a Magyarok Szövetsége vezetői által szervezett bösztörpusztai vásárban testet öltött new age-es, ezoterikus, pszeudo-hagyományőrző (ál)táltos/sámán kavalkád, aminek legdurvább és leggusztustalanabb kifejeződése "természetesen" a fehérgalamb-szarral tarkított "Hétboldogasszony-kápolna/sátor" felállítása és "működése" volt (fehér galambokat engedtek az építmény belsejébe, mintegy jelképezve a tisztaságot és a "Szentlelket").
Ide nem lehetett cipővel bemenni, mert akkor a Földanya szeretete nem tudott átáradni a látogatón. (Talán a galambszaron igen, csak a cipőn nem?)
Nos, ezen a rendezvényen az MSZ által hívott előadásokon több helyütt is elhangzott a fővezér Vukics által azóta is sűrűn hangoztatott tétel, hogy a pártrendszer nem oldja meg a magyar társadalom problémáit (ezáltal persze a pártrendszert jelöli meg minden a problémák eredőjeként, amiben lehet akár sok igazságot is találni, de alapvetően hamis állítás). Mást kell találni, amit persze, a MSZ már megtalált, így csatlakozzanak minél többen hozzájuk, és a gond majd magától megszűnik gond lenni. A probléma az, hogy választási év jön, és az MSZ kifejezetten a jobboldali szavazótáborban hirdeti ezeket a homályos jövőképpel bíró zavaros gondolatokat (Bővebben: http://kis-kunsag.hu/hun/s_!news/i_kis_kunsag_12/i_isten_hozta_ornagy_ur!_1461/t_Isten%20hozta,%20%C5%90rnagy%20%C3%BAr!/index.html).

Szerintem a körlevél emiatt is íródott, hiszen Bábel Balázs korábban határozottan tiltakozott a Hétboldogasszony-bizbasz létesítése ellen és eltiltott minden katolikus papot is a rendezvénytől.

VSZ írta...

Kifejezetten örültem, hogy a vasárnapi szentmise végén felolvasták a körlevelet.
A keresztény hit védelme és a higgadt stílus mellett legfontosabb része a történelmünk, hagyományaink, nemzettudatunk normális értékelése, ápolása.
Tehát, ha valaki kifejezetten kedeveli a történelemben a perzsákat, az indiánokat, a vikingeket, a hunokat, a honfoglaló magyarokat, vagy bárkit; és "hagyományőrzésben" fejezi ki tiszteletét, az még nem jelenti azt, hogy emiatt korlátoltnak kell lennie.

NJoco írta...

Emlékszem egy belnikelt youtube videóra például (In the robe of fire talán). De minek azon vitatkozni áskálódni, hogy ki ölt meg kit :)

NJoco írta...

Öööö... De legalább a szerzőre jól emlékeztem, ha a médiumra nem is :)

Névtelen írta...

Akkor annak megvilágítására, amit az elején írtam:
Azok, akik elutasítják a katolikus hitet vélt vagy valós hibák miatt, azokra ez a hatalmi szó nem hat.
A misszió lenne az igazi, de hát ahhoz felvértezett,hitben jártas papok kellenének. És azért a váci püspök úrtól nem kell elájulni, múlt héten roppant ellenséges volt a régi rítussal szemben...

Reina Nicolasa írta...

Szerintem az első az legyen, hogy a saját házunk táján nézünk körül. Ld. ugye a tradíciógáncsoló püspököket. Vagy épp a katolikus hiperkarizmatikusokat. A katolikusoknak kell visszatérni a katolikussághoz.

Ha ez megvan nagyjából (nem álmodom, tökéletes sosem lesz), akkor jöhet a misszió. Nem hiszem, hogy a mai, zsinatos "nyálkatolikusság" bárkinek is vonzó lenne. Aki ilyen "Jézus szeret, nagyölelés" dolgokra vágyik, az manapság úgyis new age-es lesz. Tehát az első pont nélkül a misszió is bukott ügy szerintem.

Aztán hogy ezután a protestánsok/más vallásúak jöjjenek-e vagy a keresők/ateisták, nem tudom... nem tudom, kit egyszerűbb meggyőzni a katolikusság igazságáról, egy reformátust vagy egy keresőt.. Szerintem ezt embere válogatja.

(A szektásokról már ne is beszéljünk.)

A körlevélnek örülök, csakhogy nálunk nem olvasták fel (helyette volt tanévnyitó cukiság aranyos kisgyerekekkel akik aranyos versikéket olvastak fel.. bah..)

És nem hiszem, hogy bárkihez is eljutna a katolikusokon kívül.. (ha nem lenne internetem, még hozzám, katolikushoz se jutott volna el..)

Kiadunk egy körlevelet.. ez nagyon szép. De ha maguk a papok és a hívek nem lépnek fel ahogy és ahol tudnak ezek ellen a dolgok ellen, akkor az semmit sem ér. Talán ez lehet a jelentősége, hogy minket buzdít, hogy igenis veszélyes dolog és tegyünk ellene.

Padre Vaster írta...

Egyetértek a körlevélben foglaltakkal, de a levél szerkesztését nem tartom szerencsésnek.

Az Egyházat veszélyeztető legnagyobb ellenség a liberalizmus és az ennek következményeként uralkodó -- XVI. Benedek pápa által a relativizmus diktatúrájának nevezett -- korszellem. Erre a körlevél is hivatkozott, de mintegy másodlagos problémaként, pedig ebből vezethető le minden, az Egyházat mételyező eretnekség (úgy az újpogányság, mint a hívek, de sokszor még klerikusok gondolkodását is befolyásoló deista, panteista eltévelyedések, a rahner-i anonim kereszténység doktrinájából következő -- "ősmagyar" formájában mellesleg a körlevélben is kárhoztatott -- szinkretizmus, az ökumenizmus téves értelmezése stb stb).

Nobilis írta...

Katolikusok... Hmm. :))

Névtelen írta...

Hogyan kellene terjeszteni az Evangéliumot?

1Kor 9:16

"Mert ha az evangyéliomot hirdetem, nem dicsekedhetem, mert szükség kényszerít engem. Jaj ugyanis nékem, ha az evangyéliomot nem hirdetem."

Máté 24:14-21

" És az Isten országának ez az evangyélioma hirdettetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek; és akkor jő el a vég.
Mikor azért látjátok majd, hogy az a pusztító utálatosság, a melyről Dániel próféta szólott, ott áll a szent helyen aki olvassa, értse meg:
Akkor, a kik Júdeában lesznek, fussanak a hegyekre;
A ház tetején levő ne szálljon alá, hogy házából valamit kivigyen;
És a mezőn levő ne térjen vissza, hogy az ő ruháját elvigye.
Jaj pedig a terhes és szoptató asszonyoknak azokon a napokon.
Imádkozzatok pedig, hogy a ti futástok ne télen legyen, se szombatnapon:
Mert akkor nagy nyomorúság lesz, a milyen nem volt a világ kezdete óta mind ez ideig, és nem lesz soha."

Apcsel 5:42
"És mindennap a templomban és házanként nem szűnnek vala meg tanítani és hirdetni Jézust, a Krisztust."



Tessék,itt a lényeg meg nagyon sok dolog ami megdöbbentő lehet számunkra.Ki kellene nyitni a szemeket,és jobban forgatni Isten Ígéjét a Bibliát.Nem filozófálni kell,hanem cselekedni,amire Isten kér,és ahogy az elsőszázadi keresztények is tették,minden, akik annak vallották magukat, mentek házról-házra prédikálni...SZAKADATLAN..KICSIK ÉS NAGYOK,AHOGY ÍRJA A BIBLIA.

Cselekedni kell Isten akaratát,minden emberre vonatkozik a figyelemfelhívás,nem csak az úgynevezett kiválasztottakra,ha valaki kimosolyogja,hát járjon utána...

Do-Mi írta...

Szélmalomharc !
Brazilia fele már neoprotestáns !
A templomba "nemjárók" abszolút nagy része nem ateista,nem tagad,hanem
egyszerűen nem érdekli ez a "probléma" !
Igy már másképp fest egy kissé a "dörgedelem"...
"Dobjonmárkavicsotvalakiatóba!"

Nobilis írta...

Az, hogy a katolikus egyház idáig jutott azt csak magának köszönhető nagyobb részben, de természetesen az egyházak szerepe csökken a társadalom változásaival együtt. Azért egy Barátok Közt ismétlést kihagyni és elmenni vasárnap a templomba? Teljesíthetetlen...
Túl jó világ van, az embereknek nem kellenek az egyházak tanításai... Bár szerintem el jön az az idő, amikor valami nagyobb válság,háború kirobban és az emberek visszatérnek a templomokba. Ez csak az egyházakon múlik, mert annál rosszabb nincs, ha esetleg a tömegeket a szekták vagy szittyahunNapistenjajdeősivallásvagyok kaparintják meg.

Névtelen írta...

Nagyon ideje volt már, hogy megjelenjen ez a körlevél. Csak kissé késve történt. Évek óta megy a népbutitás a PAX tv-ben is, ahol már délután jósda müködik, meg különböző más szélhámosok.Hivő katolikusok is hisznek a lélekvándorlásban, az ezoteriában,az okkult tudományokban, persze hogy fogékonyak az "ősmgyarkodók" ostobaságaira. A szent tradicióhoz kellene visszatérniük püspökeinknek is.Virág

NJoco írta...

Ez a PAX TV dolog nekem is böki a csőröm egy ideje, pedig értékes műsorok is szoktak lenni, de amiatt a sok ostobaság miatt már teljesen leszoktam a nézéséről.

Norbert írta...

Így van.
Ezotéria alatt ma olyan böszmeségeket szoktak érteni, amelyek a szó valódi jelentésével köszönőviszonyban sincsenek.
Jósdás videót majd meglesem.:)

Névtelen írta...

Ehhez ti mit szóltok?

http://ellenkultura.info/korlevel-katolikusoknak-es-a-pogany-valasz/

Per Spegulo írta...

Névtelennek: Figyelemre sem méltó írás, tömören ennyi a véleményem az ellenkultúra írásáról. Ez az Ágoston Dániel olyanról ír, ami nincs is. De ha - csak kissé felületesen is, vagy illuminált állapotban, három hosszúlépés után is - végigolvassuk az írást, és kivesszük belőle a neopagan frázisokat (dogmákat) csak az marad, ami sem vallástörténeti, sem filozófiai szempontból nem védhető és ami csak írója felkészületlenségét jelzi.
Egy rendkívüli mosdatlan, izzadtságszagú erőlködés.

Gondoltam, írok rá egy választ, de rájöttem, a válasz nagyobb reklámot, csinnadrattát teremtene ennek az ideológiai Tohu Va Bohu-nak, mint amit valójában érdemel.

Ha az írás elkövetője negyed annyira felkészült lenne teológiai, filozófiai kérdésekben, mint az ezen az oldalakon kommentálók többségének átlaga, volna miről és kivel vitatkozni.
De így ez "csak" egy újpogány csapdosás, fuldoklás közben vagy csak egyszerűen felhasználja a MKPK körlevelét, mint aktualitást a hittérítéshez.

"Aquila non captat muscas"

Az írásának súlyát jól jelzi, (Ágoston Dániel) hogy 11 hozzászólásból 8-at ő írt. Ezek döntő részében is kétségbeesetten keres egy e-mailt. (Desperately Seeking Susan)

De egy tömör hozzászólást, idézetet azért bemásolnék, mert jó és a misztikusnak tekintett Hamvas Bélától származik:
"Tény még ezen felül az is, hogy a kereszténység mint az elnyomottak és a szegények és a tudatlanok vallása volt, ma pedig a kereszténység csak a szellemileg fejlett és intellektuálisan magasrendű emberben áll szilárdan, éspedig szilárdabban, mint valaha, ugyanakkor az intellektusban és kasztban alul állók visszapogányosodtak." (Levél V.J.-nek)

Névtelen írta...

Köszi szépen a választ. Ha ilyen "ősagyarkodóval" találkozik az ember, akkor mit csináljon? Védje a katolikus hitet vagy inkább hallgasson? Már ama momentumból, hogy azt mondtad ugye, hogy ez nekik tulajdonképpen egy jó "reklámfogás" Ja és örülök, hogy vagytok és működtök minden tiszteletem a tiétek.

Névtelen írta...

Te most melyik "Névtelen" vagy a kedves 16:26-os kommentező?"Virág" vagy "Cz"

Mivel én is a "Névtelen"jelzést választom majd...

Névtelen írta...

Egyik sem, most írtam ide először...

Névtelen írta...

Alig hiszem, hogy ha az Egyház (minden gyarlóságával együtt) tenné, gyakorolná a krisztusi tanítást, valóban élné a szeretet, akkor ezen túlmenő eszközöket is be kellene vetnie a hit védelmében. Nekem inkább úgy tűnik, ők a saját hitüket védik, nem Krisztusét. Én pedig -magyarként (de ha bantu néger lennék, akkor akként)- márcsak maradok a világ Világosságánál. Égő gyertya mellől nem szokás elkergetni a sötét alakokat, hiszen a fény megvilág(os)ítja őket, nem...? Beteg embert gyógyítani szokás, nem gúnyolni, vagy elkergetni. Hitet hatalmi szóval vagy ész-érvekkel még senki sem teremtett...
És noch dazu: én így is szeretem az Egyházat; csak félek, jobban mint az egyház engem...

Ágoston Dániel írta...

Bocsánatot kérek, de az írás nem az én gondolataim, mint ahogy azt Chubakka állítja. Két írást közöltem, az egyiket a Katholikus Egyház oldaláról, a másikat pedig egy másik oldalról, mintegy tájékoztató jelleggel. Basta. Bár sajátosan viszonyulok a kereszténységhez ez tény, s nem egy írásomban bíráltam is azt, némiképpen összetettebb a filozófiám és a világlátásom. Ez azonban ide nem való, más kérdés. Tehát az írás nem az én írásom, nem én írtam.

Extra Hungariam, non est vita.

Ajánlom magam: Ágoston Dániel

Do-Mi írta...

A pogány még mindég vidékit jelent ?
Szélmalomharc,szélmalomharc...
Hogy mennyi tudás és intelligencia megy itt kárba...Megéri ?
Elnézést,hogy nem tudtam visszatartani magam a bejegyzéstől(ami hosszú időn keresztül sikerült)...és attól sem,hogy ne röhögjek a Habsburg-MDF,mindkét részről történő politikai prostitucióján.

Névtelen írta...

Nyelvünkben szerepel a kanaánita Baál isten mindhárom változata: bál, Béla, bél, de van bálvány, bálványoz ami ezek imádatát jelentő szó.Van ugariti,akkád istennév: Él, amiből élő, élet szavunk keletkezett.De van buen amiből bűn szavunk lett,ez egy keleti máig élő vallás.Isten szavunk a hettita Istanuból van,ami az Isa és az Etanából áll, mind kettő mezopotániai istenség.DE a kába, kábul,kábulat, a mekkai zarándoklat kába kövéhez köthető szó.Mumus szavunk Kazallu = Kazal akkád városállam védőistene ,a kettős kereszt meg eredetileg a világfamodell.Esztergomban /Istergam/ Géza imatermében falra festett négy ékjeles mezopotámiai oroszlán található.Természetesen ezekről a judeókeresztény magyaroknak fogalmuk sincs.

Unknown írta...

Most kit irtsunk ki? Kik is a bálvány imádok? Tegyük újra lapossá a földet! Hajrá az 500 éves elbutulás!
Alig tért magához az emberiség, 200 év alatt sem tudta összeszedni azt a tudás amit elpusztított a kereszténység, ördögöt kiáltva.
A kereszténység fénykorába a legsötétebb évtizedeket hozta el az embernek. Szellemileg mentálisan és fizikailag.
Hiszek egy Istenben, de nem hiszek a kereszténység tetteiben.

Unknown írta...

Most kit irtsunk ki? Kik is a bálvány imádok? Tegyük újra lapossá a földet! Hajrá az 500 éves elbutulás!
Alig tért magához az emberiség, 200 év alatt sem tudta összeszedni azt a tudás amit elpusztított a kereszténység, ördögöt kiáltva.
A kereszténység fénykorába a legsötétebb évtizedeket hozta el az embernek. Szellemileg mentálisan és fizikailag.
Hiszek egy Istenben, de nem hiszek a kereszténység tetteiben.

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Kedves Thaurus, Maga és biszku béla csinos kis egyházat tudnának összehozni. Már csak 98 másik tag hiányozna a hivatalos bejegyzéshez...

Alan Breck Stewart írta...

Szeretném ha azok akiket egy két (embertől származó) könyv "meggyőzőtt" a sumér/akkád-magyar nyelvrokonságról, meghallgatná a történelem és nyelvtudósok hivatalos álláspontját a kérdésben (lenti link).

Néhány érdekes alapvetés:
- Nincs a világon olyan nyelv amely ne találna 100-200 közös szót a sumér nyelvvel. Ennek az az oka, hogy a sumér magánhangzókat és pontos kiejtésüket még ma sem ismerjük.
- Perdöntő bizonyíték a nyelvtan összehasonlítása, amelyben nincs semmi közös.
- A szavak összehasonlításának természetesen nincs semmi értelme egy 4000 éves nyelv és egy mai nyelv között, mivel a nyelv 1000 év alatt sokat változik. (hadi utu mene reá)

http://www.mr1-kossuth.hu/mrplayer.php?d=004bdeae_3988542.mp3

Szávoszt-Vass Dániel írta...

"MIért nem lehet elfogadni mások vallását és útját?"

-kedves újpogány, önnél sokkal értelmesebb emberek, mint például Szent István is rájött már több, mint ezer éve, hogy egy országban csak egy erkölcs lehet, különben széthullik az állam.
Másrészt, amikor Szent István "keresztényesítette" a Magyar Királyságot, az itt élő népeknek már jócskán több, mint fele keresztény volt.
Mellesleg honnan veszik, hogy az a sámán-divat, amit maguk követnek az ősmagyar?
A vicc az egészben az, hogy egy világ életében sztyeppén és egyéb alföldi tájon élő nép bekerül a Kárpát-medencébe és hogy-hogy-nem hiphopp felmegy a Pilisben a Dobogókőre és ott sámánközpontot alapít. Mindezt a Honfoglalás és a kereszténység felvétele közti időszakban. Ez kb annyira hihető, és reális, mint az ősmagyar dorogi lovas-szénbányászok legendája...

Nepálisámán írta...

PHJ Ezt arra írtad amit az előző kolléga kérdezett tőletek amit kitöröltetek, hogy miért nem lehet elfogadni mások vallását?

EZ a válasz? Diliház annak aki így gondolkozik?

Ti keresztényeknek tartjátok magatokat?

Nepálisámán írta...

Jó lenne ha megválogatná az úriember a szavát amikor az ősmagyarokat kufároknak nevezi!
Mert ezzel a mérhetetlen tudatlanságát mutatja csak meg!
Az ősi nomád lovas nép a magyar táltos sámán nép volt a múltban solymász és vadász nép. Fejlett kultúrával amilyennel a keresztény európa sosem rendelkezett és nem is fog!
Több tiszteletet az ősi magyar vallások felé tisztelt intoleráns keresztények!

Nepálisámán írta...

Talán mert az ilyen válaszok mint amit Koponyányi homok is írt elég sértőek ránk nézve!
Bezzeg az ilyeneket nem törli ki ugye?
OLvassa vissza mit írt az a szerencsétlen!
Így kell tiszteletet tanúsítani mások felé?
Amikor meg valaki tükröt mutat még maguknak áll feljebb?
Gondolkozzanak már el!
KI a kufárokkal? Meg galambszaros boldogasszony? Az aki mások vallását becsmérli a sajátját mocskolja be ezzel!

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Kedves Nepáli Sámán!

Mi toleránsak vagyunk,
mint a templomosok.

Mi a szüleink, nagyszüleink, őseink vallását követjük. Visszamehetnénk neandervölgyi tűzimádónak is, de a jelenlegi életformánk ezt lehetetlenné teszi.

Én nem az ön "vallását" becsmérlem, hanem azt állítom, hogy maguk a "new age" és a vallási liberalizmus melléktermékei.

Nepálisámán írta...

Tévedés kedves uram!

A mi vallásunk a legősibb Sumér földről származik. Ha nem hiszi nézze meg a Csillagösvényen levő videót és a történelem kutatókat azok elbeszéléseit azaz egyszerűen a tényeket!

Nem tisztem önnel vitázni mert elég ha egy épeszű ember megnézi a tényeket a videon. Csillagösvényen a you tube-on!
Az európai kereszténység is Sumér civilizációból ered!
Aki a magyarokat lebecsüli és kereszténynek tartja az nincs tisztában ősi táltos és mágus hagyományunkkal voltunkkal:)
Erre büszke a magyar nem az árulásra amit István Király tett hanem az ősi Turul eredetre!A napisten hagyományára. Sumér tudományokra!
CSak a vak nem képes felfogni mekkora gazdag múlttal rendelkezik a magyarság!
A kereszténység egy kiskörömhegynyi része az egésznek mert anno hagyták magukat a magyarok megtéríttetni eltéríteni a helyes irányból.

Névtelen írta...

"Az európai kereszténység is Sumér civilizációból ered!"

A sumer civilizációnak semmi köze a kereszténységnek, csak némely szemita elem (vízözön) töredékét lehet kimutatni. A pogány istenképek nem egyenlőek a kereszténnyel, ha látszólag párhuzamokat lehet benne találni.

"Aki a magyarokat lebecsüli és kereszténynek tartja az nincs tisztában ősi táltos és mágus hagyományunkkal voltunkkal:)"

Attól függ, hogy az egész honnan eredeztethető. Mert ha azt feltételezzük, hogy az igazság teljes egésze megjelent egy ősvallásban, akkor lehet beszélni a hagyományról és annak folytonosságáról.

"Erre büszke a magyar nem az árulásra amit István Király tett hanem az ősi Turul eredetre!A napisten hagyományára. Sumér tudományokra!"

Persze, persze, majd Európa tétlenül nézi, hogy kifosszák őket. Mit kerestek, szerinted, a magyarok a frankoknál és Hispániában? Bizáncban? &c. &c.

Szent Istvánnak nem volt utódja, Imre herceg meghalt; tudtommal a többi Árpád-házi király nem akarta restaurálni a király hatalmat? Vajon mért? Az Szent Római Császárság ellen (pozsonyi csata), a keresztesek közül a fosztogatók (Könyves Kálmán) ellen mind-mind felléptek királyaink, és nem akarták, hogy a hitvilágot visszaállítsák...

"CSak a vak nem képes felfogni mekkora gazdag múlttal rendelkezik a magyarság!"

És? Népdalaink, szokásaink, hagyományaink mind-mind megmaradtak István után is. Vak, aki nem veszi észre.

"A kereszténység egy kiskörömhegynyi része az egésznek mert anno hagyták magukat a magyarok megtéríttetni eltéríteni a helyes irányból."

Egy kicsit már egészen másról szól az újpogányság, mint régen, mert az okkult ezoterikával nem volt egyenlő.

A mi 'őseink' is gyorsan elhagyták a vallásukat: felvették az iszlámot; Az Ujgur kaganátus a 9. században manicheista lett. Szinte a kereszténység különböző eretneknek számító formáival találkozott.

Névtelen írta...

* királyi hatalom helyett a pogány fejedelemséget.

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Kedves nepáli sámán, ön dolgozik keresztény egyházi ünnepeinken? Remélem nem képmutató és igen! :)

Nepálisámán írta...

Tisztelt urak!

Van amikor vasárnap is dolgozom!

A probléma ott van hogy a történelmi kutatások nem azt bizonyították hogy a magyarság a megszállottságig révülő primitív ősközösségből származik hanem Sumér hatalom Nimród kiáradt fiai akik eurázsiába elhozták kiárazstották a tudást, majd továbbvándoroltak a Kárpát medencébe és az útközben felvett hitrendszerek elegyéből létrehoztak egy erős birodalmat ég alatti kormányzással.
A vérszerződés értelmében nem Istvánnak hanem Koppánynak kellett volna átvenni az uralmat. DE ez másként történt.

DE ugyanakkor abban igazuk van hogy a magyar őshit felhígult mára eléggé és keveredett minden marhasággal. Ezt aláírom, de vannak akik még őriznek szilánkokat az igazi magyarságból és ők nem igazán keresztények. Az ősmagyaroknál érezhető valami napkereszténységi vonás a jel is egy keresztes nap. DE ez nem kapcsolja őket Jézus alakjához. Aki azzal jön manapság hogy Jézus Párthus herceg volt az valóban nem normális! Vannak ilyen magyarkodók is. MI nem vagyunk magyarkodók csak sérelmezzük hogy a legősibb totem szimbólumot kivették a magyar címerből! A Turult ami megadta a népnek mindig az összetartást az égi eredetet az erőt. Ez bizony eltünt! Az egyház érdekei így kívánták sajnos.

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Kedves Nepálisámán, az, hogy egy sumér városi civilizáció, a maga kereskedőivel, hajósaival, hivatalnokaival, földműveseivel nomád életformára vált, az körülbelül annyira hihető, mintha New York lakossága kollektívan úgy döntene, hogy elmegy inkább Patagóniába birkát terelni. És elviszi oda a "TUDÁST" a netről meg a biokémiáról, ahol áram sincs.

"A vérszerződés értelmében nem Istvánnak hanem Koppánynak kellett volna átvenni az uralmat. DE ez másként történt." - tegyük hozzá szerencsére, mert így egy olyan ember került királyi pozícióba, aki a saját köldökén kívül mást is nézett. A király egyik fontos tulajdonsága, hogy az összefüggéseket nemzetközi szinten is átlátja és eszerint dönt, még akkor is, ha az a saját népének esetleg kellemetlen. Az idő Szent Istvánt igazolta, érdemes elolvasni az Intelmeit, 10 pontba le van írva, hogy mik azok a dolgok, amelyek a Magyar Királyság 1000 éves fennállásának az alapjait képezték.
Meg aztán Szent István egyszer sem vesztett csatát életében, míg a gyenge, és ugyancsak keresztény Koppány elsőre elhullott.

Azt meg nagyon nem hiszem el, hogy az egyház szedte ki a turult a címerből, ezt az értesülést azért le kellene hivatkozni. Sokkal valószínűbb, hogy egyszerűen kikopott onnan.