2009. szept. 13.

Az előítélet konzervatív erény

Most, hogy a hullámok elsimultak, nem árt ha újravesszük és el is sajátítjuk a tananyagot.

"Az előítélet nem deviancia, hanem egy közösség, illetve egy közösséghez tartozó egyén kulturális azonosságtudatának természetes következménye a közösségen kívüliekkel - az idegenekkel - szemben. A <mi> tudat, a és az <ők> megkülönböztetése a csoportközi viszonyok, és a politika alapképlete."

Carl Schmitt

"Az emberi élet és cselekvés számára semmi sem fontosabb az előítéleteknél. Előítéletek nélkül nincsen vallás, morál, kormányzat. "

Joseph de Maistre

"Az előítélet a tradícióban lévő bölcsességnek és autoritásnak az egyéni tudatban való összesűrítése. Általában csiszolatlan érzéseket tápláló emberek vagyunk; ahelyett, hogy sutba dobnánk minden régi előítéletünket, nagyon is becsben tartjuk őket, s hogy szégyenünk még nagyobb legyen, ezt éppen azért tesszük, mert előítéletek; s minél hosszabb ideje élnek, s minél inkább elterjedtek, annál inkább ragaszkodunk hozzájuk."

Edmund Burke

"Az előítélet nem közvetlen vizsgálaton alapuló ítélet, mégsem megalapozatlan ítélet. Az előítélet a megismerés, megértés, érzékelés egy egész módjának a lepárolódása. Az előítéletnek megvan a maga belső bölcsessége, amely megelőzi az értelmet."

Robert Nisbet

"Az előítélet az emberi tudás szerkezetéből fakad; az ugyanis mindig általánosít, sztereotípiákat képez, amelyek nélkül lehetetlenné válna a környezet jelenségei, eseményei között való eligazodás és az azokra való azonnali és állandó reagálás. A tolerancia a konzervatív felfogásban nem az előítélet ellentéte, hanem azzal összefüggésben értelmezhető. A másság - amivel nem lehet azonosulni - felismerése és "elfogadása". Identitás és előítélet nélkül nincsen tolerancia, csak közömbösség."

Körösényi András

Kompilálta: DGY és PHJ.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az előitéletet, mindig megelőzi a tapasztalat és a megfigyelés. Tehát sokszor nem alaptalan. És nagy általánosságban igaz is. Virág

Névtelen írta...

Hiányzik a társadalomból a "nemesség"Ez nem pénztárca és földbirtok kérdése. Az úriemberek hiányoznak.Akinek van valláserkölcse, tartása,gerince, úri becsületszava, Akinek van tekintélye, akire fel lehet nézni, aki mindenképpen feddhetetlen. Ez a nemes ember.

Per Spegulo írta...

A nemességet korábban is a cselekedetek alapozták meg, nem csak a származás. Sőt, a nemességből is ki lehetett kerülni, na nem úgy, mint amikor az úttörőcsapatból kizártak valakit, de a vagyona elvesztésével a nemes már deklasszálódott.

Mindenképpen szükséges lenne egy új nemes-ség, aminek a megállapítása mindenképpen uralkodót, királyt kíván, ahogy a vitéz-ség a Kormányzót kívánta.
De nem csak erre volna szükség, hanem szükség volna gyár-iparos-ságra, tisztes-ségre, és hazafi-ságra.
Egyáltalán minden pozitív tartalomra szükség volna, pozitív-ságra. Annyi rossz-aság volt már az osztályrésze ennek a nemzetnek.

Talán ideje lenne visszatalálni a legalapvetőbb elvszerű-ségre, a valláserkölcsre. Amíg a magyar nem talál vissza a taranszcendes gyökereihez, nincs magyar-ság, csak magyar, sok kicsi, apró magyar.

Az előítélet a legalapvetőbb emberi tulajdonság. Elő-nek elő ugyan, de ítélet. És ítélet nem létezik tények nélkül.
A 4 éves Kovács Pistike megégeti a kezét a vaskályhánál. Szerez egy tapasztalást, megismer egy tényt és kialakul benne, a saját élete védelme érdekében az elő-ítélet. Előre tudja minden kályha alakú tárgyról, hogy megégetheti.

Ezért szállok le mostanában a buszról, ha szerencsétlen sorsú, halmozottan elmészárolt, fél-analfabéta, vagy tán egészen az polgártársaim csordástúl felszállnak, jegy nélkül.
Mert elő vagyok ítélve. És még élek. (De meddig.)

Az előítéletről Márainak is gyönyörű gondolatai vannak a Füveskönyvében. És kevésbé jó, de itt is: http://href.hu/x/a2wo

Névtelen írta...

Végre hallani ilyet is! Hiányzik a nemesség!

Maximálisan egyetértek.
A ma nemesi leszármazottainak kötelessége szerintem, hogy a szó legszorosabb értelmében belülről legyenek Nemesek, ami a másik emberrel való bánásmódot, a jó ügyért való tenni akarást, többletérték teremtését jelenti, és nem a kisujjeltartó affektálást.
Egyes Tv műsorokban meg is villannak itt-ott ilyen családok, emberek; hála a Jó Istennek egyre gyakrabban páldaként hozzák Őket.

A kommunista hatalom nem véletlenül távolitotta el a nemeseket, küldte munkatáborba családtagjaikat: megfosztotta vezetőitől-,gyakorlatilag lefejezte a társadalmat, ami azóta sem tudott magához térni. Hiányzik az egymás iránti tisztelet, hűség becsület, stb.
A királyság elképzelhetetlen a nemesség nélkül, ami intézményének alappillérét képezi. A rend (királyság) helyreállitását a mostani "országvezetés"(-veszejtés) fokozatos kisöprésével és helyükre a nemesség tenni akaró vezetőinek pozicióba hozásával kellene kezdeni. Szerintem.

Egy Tizlándzsás leszármazott.

Nobilis írta...

Kedves tízlándzsás leszármazott,
teljesen egyetértek veled.
A nemesség kötelez.

üdv.

miles írta...

Az előitlet a bölcseeség összesűrűsödáse? Nélküle nincs morál???
Háát, nemtudom. Ez a Schmitt és de Maistre idézet kissé erőltetettnek hat, afféle igzoláskeresésnek. Ellenben Nisbet minden mondatával egyet let érteni. Az ég kék, a fű zöld, a menyecske pirospozsgás, a réten virágok nyilnak... Mind mind prekoncepció. Akkor is ezt várom el, erre készülök, ha tapsztalatból tudom, hogy az előitéletből fakadó elvárás gyakran nem jön be. Viszont általában igen, és mint tapasztalatra épülő előitélet, vagy előfeltevés, teljesen jogos. Ha a fűre mondom majd, hogy kék, az égre meg hogy zöld, attól még ugyanazt fogom érteni alatta. És ötnél több cigányt is elkerülök majd, mégha romáknak is nevezik majd őket. Előitélet? Az!

Viszont az utolsó két mondat nagyon fontos! Minen "liberálisnak" orra alá lehet dörgölni, mert a legtöbbjéről tiz perc után úgyis kiderül, hogy a másságot csak annyiban tiszteli, amennyire önmagáról és a vele egyivásóakról van szó. Láttam én már homofób cigányt, romagyűlölő buzit épp úgy, mint katolikus egyházra habzó szájjal acsarkodó "mélyliberális" feministát is....